Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

    
     Nemyslím si, že bych byl nějak výjímečný a tak mám rád a nemám rád obdobné vlastnosti a skutečnosti, jako asi většina lidiček. Člověk se ale mění a tak jsem časem zjistil, že je potřeba i zde vyjmenované věci, události a osoby v obou rubrikách průběžně aktualizovat.

Nemám rád (bez významu pořadí):

  • jistého Ivu Bedrnu. Je to obtloustlý hajzlík a podrazák
  • lhaní a podvádění
  • když je o mně či o mém dalším osudu rozhodováno beze mne, bez možnosti situaci jakkoliv ovlivnit
  • když mi chybí k rozhodování potřebné informace
  • koprovku a rajská jablíčka
  • většina lidí, ale i instituce, úřady a pod. z naprosté neznalosti zaměňují termín "gurmán" a "gourmet" - gurmán je totiž nenažranec či žrout, ale labužník je gourmet !
  • blbé a tupé šéfy a nadřízené
  • ženský typu "slepice" navíc neúměrně sebevědomé
  • úplně vypatlaný mi přijdou lidi co používají Facebook, Twitter a pod.
  • církev
  • baťůžkáře s báglem na zádech v MHD a nebo když se na mne v MHD někdo lepí
  • osoby s kšiltovkou na hlavě
  • neomalené lidi, kteří v MHD či kdekoliv jinde nahlas telefonují mobilem
  • chorobně SMSkující přiblblíky
  • předvádějící se machry v čemkoliv
  • téměř všechny politiky považuji za hrabivé ješitné svi..


Mám rád (opět bez významu pořadí):

  • svíčkovou a karbanátky, všeobecně rád vařím a začal jsem i péct
  • svůj byt, který jsem si přizpůsobil svým potřebám a přáním
  • vzpomínky na dřívější léta, ženu, na rodiče, na tetu a strejdu (všichni již zemřeli)
  • společnost slušných a chytrých lidí
  • své auto, které je už skoro veteránem, ale dobře zatím slouží
  • technickou dokonalost na čemkoliv (i třeba na 100 let staré věci)
  • prostřený stůl k jídlu - Dovolte, abych to malinko upřesnil. Zdá se to jako samozřejmost, ale každý si pod tím asi představuje něco jiného. Mám rád, když se nejí přímo na holé desce stolu, ale na ubrusu a nevadí mi ani prostírání byť třeba z PVC, je-li vkusné. Myslím, že ubrousek, třeba jen papírový, musí na stole být. V dosahu stolujících musí být i pepř, sůl, (je vhodný i kmín), vhodné je i u polévky polévkové koření (Magi), další náležitosti se pak chystají podle druhu konzumované potraviny. Např. u pizzy by měl být feferonový olej a rajčatový protlak, dřeň či alespoň kečup. Specialitou jsou pak jídla, která si vesměs dochucuje strávník. Klasickým příkladem, na kterém bude zřejmé co mám na mysli, jsou dochucovadla k tatarskému bifteku. K salátové okurce by měl být samozřejmostí pepř, olej a ocet. Zásadně je chybou, pokud jsou tyto dochucovací prostředky sice "po ruce", ale někde na poličce a "kdo má potřebu, ať se pro ně natáhne". Obvykle tak host sám od sebe neučiní a je jen škoda, že jídlo, se kterým si hospodyně dala velkou práci a věnovala mu veškerou náležitou péči, je takto "znehodnoceno" a hostem většinou zkonzumováno bez náležitého vychutnání než jak by mohlo být.Jsou to maličkosti, které zbytečně zkazí dobrý dojem. I já se s tím potýkám a stane se mi, že zapomenu na stůl něco nachystat. Proto chystám, prostírám takto vždy a tak vlastně trénuji i když sedím u stolu třeba jen sám. Jídlo pak jinak chutná a není z konzumace dojem, že sedím v závodní jídelně. Hezké prostření stolu k jídlu získá na samozřejmosti a není z něj patrné, že je to něco umělého, nepřirozeného a neobvyklého.