Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bažant

Byl jsem na dnešní den domluven na návštěvě. Pozval jsem ji vzhledem k určité tradici,Obrazek na závěr roku dělávám bažanta. Za ty roky se mi myslím již docela daří a je to krutě dobré jídlo. Protože není venku moc chladno, bylo třeba ho nejpozději dnes ukuchtit.
Jako obvykle, návštěva nedorazila s výmluvou, že si myslela, že až tu příští neděli. Nevadí, teď je důležitější popsat dnešní jídlo než se zabývat něčím co stejně nezměním.

Bažanta když kupujeme, vybíráme si takového, který není po zásahu brokama moc "rozmašírovaný" a který je taky trochu při těle. Zda bažanta či slepici, záleží na chuti. Slepic je ale již v posledních letech málo. Já to naštěstí neřeším, chutná mi více bažant.
ObrazekPo přinesení domů, bažanta pověsíme na vhodné místo a necháme pár dní odležet. Bažant není prase a tak se nevěší za pařáty, ale za hlavu. Pozor na teplé počasí, aby se nám bažant nezkazil či aby do něj mouchy nenakladli vajíčka a nelezli nám z něj za pár dní červi.
Bažanta máme odleželého, nože nabroušené a jdeme na to. Na co? No přeci ho musíme oškubat a vykuchat. Pokud jíte maso bez kůže, je to mnohem jednodušší, můžete škubat bez ohledů na trhání kůže kterou stejně budete odstraňovat.
Na vykuchání existuje několik způsobů a to od vyháčkování až po ty obyčejné. Mně se osvědčuje tento postup. Oškubanému bažantovi ufiknu hlavu na krku hned za tělem. Nůžkami na drůbež odstřihnu i oba pařáty v kloubu. Opatrně naříznu řitní otvor a střídavě tahám (trhám) ven vnitřnosti a vnořuji dovnitř prsty, kterými vnitřnosti uvolňuji. Tak postupně bažanta rychle a bezproblémově vyvrhnu a pak tělní dutinu už stačí jen pořádně vyčistit a vypláchnout. Opatrnost při této činnosti si žádá pouze jedna věc a sice dát pozor abychom neprotrhli žluč. Ta je velice hořká a zapáchající. Vnitřnosti (srdíčko, plíce, játra, žaludek) lze buď použít do nádivky nebo do polévky. Já se tím ale netrápím a vše vyhazuji (o šetření a využívání potravin to však zrovna nesvědčí). V troubě budeme bažanta asi péci celého najednou v pekáči. Já doma troubu nemám, Obrazekpeču v malé kulaté horkovzdušné troubě a proto musím bažanta rozdělit, obvykle postačí oddělit jen stehna a hřbet s prsy ponechám již vcelku.
No a teď asi to nejdůležitější. Příprava drůběže a zvěřiny je jedna z nejjednoduších. Nejlépe den před pečením bažanta prošpikujeme slaninou ale stačí i plátky slaniny na maso jen poklást. Maso zlehka osolíme a pokmínujeme. Posypu malou hrstičkou nového koření a celého pepře.Velice se hodí pár lístků bobkového listu. Důležité je, a já také nikdy nevynechám, posypat i pár kuličkami jalovce. Takto, s kořením, nechám v chladu bažanta alespoň pár hodin (nejlépe přes noc) odležet. Druhý den přidám na maso nakrájené silnější plátky másla a maso zasypu kousky žampionů bez láku z jedné celé malé konzervičky a dám péci do vyhřáté trouby. Peču Obrazekzvolna na asi 180 až 205 o C asi hodinu. Maso neotáčím pouze podlévám vypečenou šťávou s máslem. Máslo v průběhu pečení ještě přidám a pak už jen přileji horkou vodu (či vývar), a touto šťávou maso podlévám. Výbornou chuť však pokrm získá, jestliž místo vody použijeme bílé víno. Asi v polovině pečení maso pokladu rozmarýnem a pár lístky bazalky a šalvěje. Před servírováním pak odstraním všechny kuličky koření (a také broky) a lístky koření. I tak se v jídle vždy něco najde co tam nepatří a proto na stůl vždy dám malou misku na odložení těchto věciček.
Vhodnou přílohou jsou brambory a nebo houskový knedlík (viz mé recepty), který mám oblíbený i já. Přidáme uvařené kyselé zelí (chystám do mých receptů). Polejeme šťávou spolu s kousky žampionů. Nezapomeneme na vychlazenou plzeň.

Obrazek Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 
 

 

 

Dobrou chuť.

 

Kupodivu, v krámu měli ještě i další dny na prodej pěkné kusy bážů a tak jsem neodolal a ještě dvakráte jsem je doma k plné spokojenosti podělal. Měl jsem je doma připravené i shodou okolností na pozvanou návštěvu mého bráchy a jeho ženy. Švagrová je sice na jídlo poněkud "cimprlich". Má totiž problém s lepkem a tudíž, pokud si jídlo neudělá sama tak jiné pro jistotu nepozře a ani nevěří jakémukoliv ujišťování případných kuchařů o nezávadnosti pro lepecké dietáře. A tak jsem nachystal ochutnávací dávku báži, spíše však to bylo a také to skutečně jedl, pouze brácha. Nepíši nic o přípravě, ta je již vcelku standardní a vychytaná. Připojuji z této akce pouze nějaký ten obrázek.

Obrazek

ObrazekObrazek



Obrazek