Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborový salát "Jako od maminky"

      Moje maminka již dávno nežije. Chutě některých jídel ale cítím na jazyku dodnes. Jedním z těch jídel je její bramborový salát. Asi se už nikdy nedozvím, tajemství jeho výroby. Možná že něco vyčtu ze zachovalých jejích receptů, ale stejně to nebude ono. Snažil jsem se tedy o co největší přiblížení chuti, kterou mám stále v paměti a to bez ohledu na použitý postup a suroviny.

Obrazek


     Doporučuji tedy tento vyzkoušený recept :
     Den předem dám uvařit asi 4 vejce na tvrdo, dál uvařím 5-6 středně velkých brambor. Samozřejmě záleží na odrůdě. Každý má asi oblíbenou tu svou. Já jsem spokojen a dávám přednost odrudě "Princess". Pokud ji v obchodě uvidím, hned ji koupím a používám jako přílohové, tak i na sálát. Není nutné vše vařit den předem, ale je nutné, aby vše bylo dobře vychlazené, studené. Na salát používám směs Hamé "Směs na bramborový salát" 330g. Sice mi tam vadí kousky patizonu či čeho, ale dáObrazek se to překousnout.
     Připravím si velkou mísu a začnu do ní vše vkládat. Používám jako asi většina, to šikovné kulaté sítko, ale mám na krájení jeden dobrý odkoukaný fígl. Stačí vždy sítko do brambory, okurky a pod. - zanořit a jen lehce pootočit. Nemusí se pak jednotlivé dílky Obrazekdodatečně nožem krájet, aby z toho nevyšly hranolky místo kostiček.
Začnu tedy s bramborama. Do mísy přidám zeleninu ze skleničky, nakrájím asi tak půl velké cibule na drobno, dva větší okurky, tři plátky gothaje asi 0,5 cm silné (či jiného měkkého salámu), opepřit, osolit, asi tři lžičky hořčice, špetku glutasolu (kdo se ho bojí, tak ho samozřejmě nedá), lžíci octu, lžíci cukru. Vše dobře promíchat. ObrazekTeď přijde to hlavní. Je třeba ochutnávat a po malých troškách případně přidávat. Tu trochu přisolit či připepřit, trochu octa nebo cukru a pod. Dávám i trochu citronové šťávy a mám i jeden tajný fígl, kápnu do salátu pár kapek magi.Každý dle své chuti. Na konec samozřejmě patří majonéza. Nepoužívám žádný jogurt a podobné náhražky. Dávám majonézy jen opravdu málo a náhražky jsou vždycky jen náhražky. Takže použiji jen jeden pytlíček majonezy Hellmans pro jedno použití. Vše se dobře promíchá, chuť vyladí a dá vychladit do ledničky. Druhý den je salát pochopitelně ten nejlepší.
Přeji všem dobrou chuť.Obrazek

Seznam:

  • Vejce 4 ks
  • Brambory 5-6 ks středně velkých
  • Směs na bramborový salát (sklenice 330g, Hamé)
  • Cibule jedna střední
  • Okurek, nakládaný, asi 2 ks
  • Gothai vcelku asi 10 Dg
  • Hořčice plnotučná
  • Sůl, Pepř, špetka Glutasolu
  • Lžička cukru, lžička octa, lžička Magi
  • Majonéza Hellmans