Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buřtguláš

     Je to jedno z nejjednodušších jídel, které je rychle hotové, levné a zasytí. Nejprve si vše připravíme. Oloupeme česnek, na kostky nakrájíme uzeninu, brambory a cibuli. Pak už to jde ráz na ráz..

     Do kastrolu dáme na několik lžic oleje zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou uzeninu a krátce také osmahnem, aby se uzenina zatáhla. Dám do rychlovarné konvice vařit vodu. Odměřím si litr horké vody a z něj polovinu naleji na uzeninu s cibulí. Do zbytku horké vody vsypu jeden sáček přípravku Knorr na maďarský guláš, usnadní to přípravu a zvýrazní chuť. Dobře rozmíchanou směs přidám do kastrolu. Přidám 1 - 2 polévkové lžíce sladké papriky. Nyní opepřím, osolím, já dávám dost kmínu a přidám prolisovaný česnek. Vložím pokrájené brambory a nechám vařit do změknutí brambor. Občas zamíchám. V průběhu vaření přidám v dlani promnutou majoránku. Před koncem vaření dochutím, případně přidám lžičku tekutého magi, na špetku glutasolu (samozřejmě lze vynechat) a velkou lžíci zakysané smetany pro zjemnění. Šťouchadlem pak změklé brambory lehce promačkám, aby vznikla konzistencí jakási hrubá kaše s kousky uzeniny a kousky brambor.

     Obměny mohou být v tom, že se nepřidá směs Knorr na guláš, ale uzenina se po osmahnutí zapráší lehce hladkou moukou a dá se víc papriky. Místo oleje lze použít sádlo. Jako uzenina jsou vhodné buřty, špekáčky, gothai a nebo já dost často používám točený salám.

Je to rychlé a jednoduché.

SEZNAM:

  • Jedna velká cibule
  • 4 - 6 velkých brambor
  • Asi 30 Dg uzeniny
  • Sáček základu na guláš Knorr
  • Pepř, sůl
  • Majoránka
  • Česnek
  • Sladká paprika
  • Kmín
  • případně Magi a Glutasol