Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dušená játra na cibulce v játrové omáčce

  Nejčastěji se použijí hovězí játra, ale chutná jsou i vepřová. Nakrájím na drobno jednu střední cibuli. Nakrájím na kostičky slaninu a v kastrolu rozpustím. Přidám cibuli a jenom zpěním. Játra rozkrájím na kostičky (jde to lépe, pokud jsou játra vychlazená a lehce zmrzlá), obalím v hladké mouce. Vložím je na cibuli a po všech stranách osmahnu. Pokmínuji, popepřím, podliji sběračkou horké vody a dusím do měkka. Během dušení občas zamíchám a podle potřeby podliji. Solím až nakonec (jinak, jak známo játra ztvrdnou), dochutit je možné pepřem, solí, špetičkou Glutasolu a přidám lžičku kečupu. Zamíchám a ještě krátce povařím. Lze i omáčku zjemnit trochou zakysané smetany. Potřebuji-li omáčku zahustit, použiji opět oblíbenou jíšku Knorr.
Jako příloha buď houskový knedlík nebo rýže, ale nakonec vhodné jsou i vařené brambory.

Seznam:

  • Játra vepřová (ale možno i hovězí)
  • Cibule
  • Slanina
  • Hladká mouka
  • Kmín, Pepř, Sůl, špetka Glutasolu
  • Lžička kečupu
  • Zakysaná smetana na vaření
  • Jíška Knorr
      
ObrazekObrazek ObrazekObrazek