Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holandský řízek

     V dřívějších časech byl Holandský řízek běžný v nabídce polotovarů. Dnes je to jiné a ani ne v každé restauraci lze tohle jídlo najít v nabídce. Zasteklo se mi po něm a tak jsem hledal nějaký ten pravý recept. Nakonec se to podařilo a recept vám zde předkládám.

Postup je velice jednoduchý. K mletému masu (nejlépe mletý bůček, lze ale použít i ostatní druhy) přidáme studené mléko a strouhaný tvrdý sýr aidamského typu. Ochutíme pepřem, osolíme a dáme špetku muškátu a trochu srouhané kůry z dobře opláchnutého citronu. Směs zamícháme. Tvarujeme placičky ("plesknutím" o dlaň je dobře "utahujeme") a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme do zlatova nejlépe na sádle. A to je celé to kouzlo. Záměrně nepíši váhy či množství jednotlivých součástí. Každý si to upraví dle zkušeností a dle své chuti. Před obalením a smažením doporučuji syrovou směs ochutnat a případně dochutit.