Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje jednoduchá svíčková

 Dlouho jsem se svíčkové bál, a dopřával jsem si ji pouze v hospodě (což ale pochopitelně není ono). Jednak neumím nakupovat maso v masně a jednak jsem se bál složitosti, vytvořit tu správnou výslednou chuť. Nedávno však bylo nedaleko otevřeno obchodní centrum i s velkým supermarketem. Tam jsem nalezl, co jsem potřeboval a od té chvíle si svíčkovou doma dopřávám relativně často a cizeluji její přípravu a výslednou chuť.
Nakoupím a připravím si balíčkové hovězí maso označené jako falešná svíčková (většinou jsou to dva středně velké plátky), koupím v vakuově balenou nakrájenou a chlazenou zeleninu na přípravu svíčkové (petržel, celer a mrkev), snítky tymiánu. Cibuli (pozor! ne červenou), kelímek zakysané smetany a drobné koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, mletý pepř, sůl) a také trochu octa a cukru (dia tabletky) jsou také vždy doma stejně tak jako věci na jíšku, já však dávám přednost jíšce granulované od fy Knorr.
Postup je velice jednoduchý. Zeleninu vložím do papiňáku, přidám na drobno nakrájenou menší cibuli. Na zeleninu položím osolené a opepřené plátky masa. Na to položím několik snítek tymiánu. Intenzivnější je na zeleninu položit pár kuliček celého pepře, nového koření a a kouzelnou ingrediencí je také přidání několika kuliček jalovce. Je to intenzivnější, ale praktičtější je dát toto koření do sítka pro maceraci (velké čajové sítko), jinak musíte koření před rozmixováním vylovit (bylo by to hořké). Hrnec zakryji a nechám alespoň přes noc v chladu v ledničce, lepe celý den či dva. Druhý den vyndám maso a vyberu koření. Maso vložím na pánev a bez tuku z obou stran krátce, ale prudce osmahnu, aby se zatáhlo. Na zeleninu do papiňáku naleji trochu vody tak, aby byla zelenina skoro zakrytá a vložím do ní opečené maso. Zpět vložím koření a tymián, případně doplním čerstvým. Papiňák uzavřu a peču zvolna a dlouho do měkka podle velikosti masa (asi tak 40 min). Po odkrytí vyjmu maso a koření a tyčovým mixérem zeleninu rozmixuji na kaši. Je-li směs řídká, pomůžu jí zahuštěním jíškou, je-li hustá ředit mlékem. Pro jednoduchost používám granulovanou jíšku Knorr, která nedělá hrudky a krásně se rozpouští (jedno zda světlou či tmavou). Vložím smetanu z jednoho kelímku zakysané smetany a zamíchám. Upravím znovu konzistenci (omáčka musí být "hladká") a nyní je důležité opatrně vše dochutit. Obvykle se to povede asi jednou polévkovou lžící octa a k tomu příslušné množství cukru či dia tablet. Dále je k dispozici mletý pepř a sůl a pár kapek z citronu, ale se vším opatrně a hlavně stále ochutnávat. Po dochucení vložím zpět maso a opatrně, abych to nepřipálil, povařím. ObrazekMaso lze samozřejmě před přípravou prošpikovat slaninou a lze udělat ještě  spoustu dalších věcí. Často se také  přidává zkaramelizovaný cukr, omáčka  získá výbornou příchuť. Řada kuchařů  si na tom svém postupu zakládá.  Profesionální kuchař by mne jistě za  uvedený postup také odsoudil. Já to  pochopitelně uznávám, ale věřte, že  postup je jednoduchý a vychytaný a  hlavně výsledek je zaručen. Svíčková je  jak od maminky.
O příloze nemusíme dlouho uvažovat,  v úvahu přichází pouze houskový  knedlík (jeho příprava opět co  nejjednosuší) viz dále. Připomínám  aby se nezapomnělo na šlehačku a brusinky a plátek citronu.

Seznam:

  • Maso na svíčkovou (hovězí - falešná svíčková)
  • Chlazená či mražená nakrájená zelenina na svíčkovou (petržel, celer a mrkev)
  • Cibule (žlutá)
  • Tymián
  • Celý pepř, Nové koření, Jalovec, Bobkový list
  • Slanina na prošpikování masa
  • Jíška Knorr
  • Mléko
  • Zakysaná smetana na vaření
  • Ocet, cukr, sůl a pepř, citron na dochucení
  • Citron a brusinky