Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sweet & Source

Sweet & Source neboli česky Sladko kyselé

     Je to rychlá úprava masa na čínský způsob, samozřejmě ale modifikované na české podmínky a české suroviny.

     Základem je maso, nejlépe a nejčastěji vepřové. Stejně dobře ale poslouží i oblíbené kuřecí. Maso nakrájíme na malé kostky, plátky nebo nudličky. Přidáme sojovku a asi tak lžíci škrobu a nejlépe rukama promícháme.

    Ideální je vařit ve woku, lze použít pochopitelně i jakýkoliv jiný vhodný hrnec či kastrol. Do woku nalijeme trochu oleje, zahřejeme a vkládáme jednotlivé kousky masa tak, aby se jednotlivě maso osmahlo. Maso vyndáme a z woku slejeme většinu oleje, ponecháme jen trochu na dně.

     Předpokladem úspěšného vaření ve woku, které je abnormálně rychlé, je jednak dostatčně zahřátý olej na vysokou teplotu a pak mít všechny ingredience k vaření předem nakrájené, nachystané a připravené. Vaření jde ráz na ráz a nebyl by čas na nějakou přípravu v průběhu vaření.

Maso jsme z woku vyndali a máme na malé kousky nakrájeno a  připraveno na vaření toto:

- cibuli

- 1 česnek

- kousek (asi 2 cm ) zázvoru

- paprika (nejlépe různé barvy)

- rajský protlak nebo kečup

- vhodné jsou i kousky ananasu (třeba i z konzervy)

 

Vše vložíme do Woku a zprudka vaříme. Nyní je důležitá etapa, a sice dochucení. Je to pochopitelně na každém z nás. K tomu poslouží:

- sojovka

- sezamový olej

- cukr krystal (několik lžic)

- trochu octa

- nakrájená jedna paprička čilly

- jarní cibulka

 

     Pak do toho zpět vložíme opečené maso a směs promícháme a krátce provaříme.

Jako příloha se jeví podle chuti asi nejlépe rýže, ale i hranolky jsou také časté a vhodné.