Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatarák

     Tatarák je zejména v poslední době oblíbené jídlo. Dnes již nemusí být obava z konzumace syrového masa, veškeré maso je veterinárně prověřeno.

     Jako nejvhodnější maso se doporučuje hovězí svíčková. Ta je ovšem hodně drahá a tak věci plně vyhoví falešná svíčková. Rozdíl v chuti nepostřehnutelný, rozdíl v ceně podstatný. Nejraději kupuji maso v balíčku v některém z hypermarketů. Mám odzkoušený Alberet, kde je falešná svíčková na tácku jako dva plátky. Váha bývá okolo 35 Dg, což je porce postačující tak asi pro 4 lidi. p4040038.jpg

     Traduje se, že správný tatarák má být škrábaný. To je postup z dřívější doby, kdy se škrábáním předešlo, aby se do masa dostala tvrdá vajíčka tasemnice. V dnešní době již není nutné tento postup dodržet. Někdo si tedy práci ulehčuje několikerým umletím v mlýnku na maso na co nejjemněji. Mně se osvědčil postup, kdy maso nakrájím na malé housky a pak ho rozdrtím na jemno v kutru (nebo v drtící nádobce jako příslušenství tyčového mixéru). Někdo má z namíchání obavu, ale je to celkem jednoduché. Zásadou je, přidávat přísady po troškách, zamíchat a ochutnávat. Nadrcené maso vložím do mísy a k tomu přidám veškeré další suroviny a ingredience. Vše dobře rozmíchám, nejlépe ručně nějakou šikovnou vidličkou. Neustále je potřeba maso ochutnávat. K masu tedy přidávám hodně nadrobno nakrájenou jednu střední cibuli, mletý pepř, sůl, špetku pálivé papriky, lžičku vorčestru, kečup (nejlépe mírně ostrý), 4 až 6 vymačkaných stroužků česneku, lžičku plnotučné hořčice a jeden žloutek. Další ingredience jsou již na chutí každého individuálně. Mojí specialitou je přidání jemně nakrájených několik kuliček kapari. Setkal jsem se ale i s kmínem nebo třeba lžičkou magi, panákem koňaku, citronem či octem a pod.

p4040039.jpg

     Ochutnávám až se mi chuť zdá vyvážená a doladěná. Pak je dobře, když se nechá tatarák alespoň několik hodin odležet v chladnu, pak znova zamíchá a ochutná. Ale není to úplně nutné, často (v restauraci) se konzumuje bezprostředně po namíchání. Samozřejmě tatarák mažeme na dobře a hodně počesnekované topinky.

p4040040.jpg

Seznam:

  • Hovězí falešná svíčková
  • 1 středně velká cibule
  • 1 žloutek
  • Sůl, Pepř mletý
  • Česnek asi 4 - 6 stroužků (nebo dle vlastní chuti)
  • Plnotučná hořčice
  • Vorčestr
  • Kečup mírně ostrý
  • Kapari (není nutné)
  • Na topinku: chleba, olej na osmažení a česnek na potření